svētdiena, 2010. gada 11. aprīlis

mērķa uzstādīšana

ar domu par rudens un daļēji arī nākamā gada orientēšanās sezonu vakar pieteicos Berlīnes maratonam, kas notiks 26. septembrī. kāpēc?
trenēšanās parasti sākas ar mērķa uzstādīšanu. orientieristu mērķi parasti ir relatīvi pret konkurentiem, piemēram, iekļūt izlasē, kas praktiski nozīmē būt starp 3-6 labākajiem valstī, vai iekļūt divdesmitniekā Pasaulē. nākamais solis ir treniņplāna sastādīšana, kas ļaus sasniegt izvēlēto mērķi. bet kā lai sastāda plānu, kas dos vēlamo rezultātu, ja skaidri nezin, ko dara konkurenti? kā lai zina, ka būsi relatīvi stiprāks, ja nav ne jausmas, vai esi darījis vairāk. grūti. toties aptuveni iespējams pateikt, cik ātri būtu jāskrien, lai fiziski būtu starp pirmajiem 3, 10 vai 20. tāpēc manuprāt jebkuru relatīvo mērķi vajadzētu papildināt ar absolūtu mērķi, ko izsaka ar rezultātu kādā skriešanas distancē. balstoties uz absolūta mērķa ir daudz vieglāk sastādīt treniņplānu, kontrolēt progresu treniņprocesā, zināt, vai un kad esi formā, kā arī izvērtēt, vai sagatavošanās periodā ieguldītais darbs ir nesis augļus. objektīva fizisko spēju izvērtēšana pēc o-sacensību rezultātiem ir sarežģīta, jo jāņem vērā ne tikai savas, bet arī konkurentu pieļautās kļūdas, kā arī daudzi citi faktori (psiholoģija, veiksme u.c.) un beigās var sanākt sevis mānīšana ar "bez kļūdām es būtu", "viņam paveicās" utt.

atkal bija interesanti sekot līdzi sacensībām Latvijā. izskatās, ka cīņa par vietām izlasē uz EOC būs diezgan sīva. lai arī pēc noteikumiem sanāk, ka Sirmais un Bertuks atlasīties vairs nevar, un izlases komisija nosauc tikai vienu sportistu, tomēr domāju, ka jābrauc būtu abiem. interesanti, vai un kādu risinājumu šajai situācijai meklēs izlašu komisija.

šonedēļ atkal skrēju 8K stadionā un atsķirībā no iepriekšējās reizes sākumā centos skriet lēnāk, bet sanāca pārāk lēni un viegli un beigās nekādi nevarēju pārslēgties augstākā ātrumā. rezultātā zaudēju 6 sek iepriekšējam rezultātam.
04/05-04/11
p. -
o. velo 45 min
t. 2x3200@11:24, velo 45 min
c. velo 45 min
p. 8K@29:26
s. easy 45 min
s. 12miles@6:22/mile
kopā ~7h

4 komentāri:

renchix teica...

Un kāds mērķis Berlīnes maratona rezultātam?

kristaps teica...

skaidri zināšu pēc 2 nedēļām, kad būšu noskrējis La Jolla pusmaratonu, bet aptuveni 2:40-2:45.

Eriks teica...

prieks redzēt ka trenējies :)
kāpēc daudz ar riteni brauc nevis skrien? Es Te ar niekojos uz jukolu gribētos sagatavoties un cienīgi nostartēt. Ko Tu dari pirms 1000 un 2000?? un ko nozīmē tas 2x1000@3:21 (piemeram) katrs tādā rezultātā, vai vidēji vai kā?

kristaps teica...

prieks Tevi te redzēt :)
ar riteni braucu, jo
1) nav laika skriešanai katru dienu
2) tajās dienās cenšos atpūsties no skriešanas. ideja īsi aprakstīta šeit un šeit.
pirms intervāliem 15-20 min iesildos un noskrienu 4x100m kāpinājumus. pierakstā ir vidējais laiks, bet cenšos lai būtu līdzīgi - pirmos nedaudz taupos, bet pēdējos no sirds.